Türk Beşleri'nin müziklerinden kesitlerle solfej dağarcığı

Yazar:Önder Özkoç
Danışman: Yrd. Doç. Ali Turgay Erdener

Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlik Tezi

Tez Özeti: Bu çalışmada, Türkiye'de konservatuvar ve müzik okullarında eğitim alan öğrencileri Türk Beşleri'nin müzikleriyle tanıştırabilme fikrinden hareket edilerek, öğrencilerin hemen hepsinin almakta olduğu solfej dersinin bu düşünceyi hayata geçirebilme adına uygun ortam sağlayabileceği düşünülmüş ve Türk Beşleri'nin yapıtlarından oluşturulmuş 20 parça içeren piyano eşlikli solfej dağarcığı hazırlanmıştır. Bu çalışmada 2.Bölüm'de Türk Beşleri'nden seçilen yapıtlara solfej dağarcığı açısından yaklaşım yöntemi ve 3.Bölüm'de seçilen eserlerin solfej parçası biçimine getirilme süreçleri anlatılmış, 4.Bölüm'de ise hazırlanan 20 solfej parçasının notaları piyano eşliğiyle birlikte sunulmuştur. Hazırlanan solfej parçaları piyano eşliğiyle birlikte 5 öğrenciyle okunarak ses kayıtları yapılmış ve bu kayıtlar yapıtların orijinallerini içeren Cd ile birlikte bu çalışmaya ek olarak sunulmuştur.