İç mimarlık ve çevre tasarımı eğitiminde desen dersinin yeri

Danışman: Doç. Dr. Gülçin Cankız ELİBOL

Yazar: Mustafa ŞAHİN

ÖZET: İç mimarlık ve çevre tasarımı eğitimi, iç mekânların estetik ve işlevsel tasarımı konularında öğrencilere beceriler kazandırmayı amaçlayan önemli bir disiplindir. Bu eğitim, öğrencilere mekânların tasarımı ve düzenlemesi konularında geniş bir perspektif sunar. Türkiye'deki farklı üniversitelerdeki İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ve İç Mimarlık bölümleri arasında, müfredatta desen dersinin mevcudiyetinin, yerinin ve içeriğinin araştırılması, bu çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Temel amaç bu disiplinlerde desen dersinin müfredattaki yerini, etkisini ve önemini ortaya koymaktır. desen dersi öğrenme çıktılarının meslek pratikleri açısından rolünün tartışılması da hedeflenmektedir. Ayrıca, bu dersin içmimarlık eğitimindeki rolünü anlamayı da hedeflemektedir. Çalışmanın giriş bölümünde, desenin ne olduğu ve tarihçesine yer verilmiştir. Bu bölümde desenin tanımına, tarihi süreçteki yerine, eskiz ile arasındaki ilişkiye ve eğitimine dair verilen bilgilerle, desen dersinin İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitimindeki yeri incelenmeden önce, desenin kapsamı anlatılarak çalışmanın diğer kısımları için bir altyapı oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, dünyada ve Türkiye’de İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı/İç Mimarlık eğitimleri ile ilgili literatür bulgularına yer verilmiş ve güzel sanatlar ile arasındaki ilişkiye değinerek desen dersinin bu eğitim sürecindeki yerinin nasıl bir süreçle oluştuğu ortaya konmuştur. Bu bölümde; İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitiminin, tarihsel süreçte nasıl bir yol izleyerek günümüzdeki halini aldığını ve bu eğitim sisteminin, sanat eğitimi ile paralel ilerleyen yapısına vurgu yapılarak desen dersinin bu eğitim sistemindeki yerine dair fikir edinilebilmesi de hedeflenmektedir. Sonraki bölümde ise araştırmanın yöntemi ve bulgular bulunmaktadır. Bu bölümde, tezin asıl konusu olan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ve İç Mimarlık eğitiminde desen dersinin öneminden bahsedilmiş ve müfredattaki varlığı ve yeri ile ilgili bulgulara yer v verilmiştir. Bu bulgular, Türkiye genelini kapsayan bu araştırmanın temel bulgularıdır.

Anahtar Sözcükler: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitimi, desen dersi, desen eğitimi, güzel sanatlar eğitimi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı.