İç Mekan Tasarımında Kullanılan Malzemelerin Algısal Değerlendirmeleri Üzerine Yapılmış Çalışmaların Sistematik İncelemesi

Danışman: Doç. Dr. Ayşen Özkan

Yazar: Melike Bakı

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi

Tez özeti: 

İnsanın mekan ile etkileşim sürecinde olması ve mekanın algısal değerlendirmesinde mekanda kullanılan malzemeler önemli bir etken olmaktadır. İç mekan tasarımında malzemelerin algısal değerleri de tasarımcılar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda, bu tez çalışması, iç mekanda kullanılan malzemelerin algısal değerlendirmeleri bakımından nasıl ve ne şekilde olduğuna yönelik bilgilere ulaşmak amacını taşımaktadır. Araştırma kapsamında, literatürde yer alan çalışmalar sistematik inceleme yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Tez çalışması üç ana olgu üzerinde kurgulanmıştır.

 

Araştırmanın problemine, amacına ve sınırlılıklarına yönelik bilgiler ‘Araştırmanın Tasarımı’ bölümünde açıklanmıştır. ‘Kuramsal Çerçeve’ bölümünde araştırmanın ana olguları olan algı, mekan ve malzeme konularına yönelik bilgilere yer verilmiştir.

 

Tez çalışmasında, amaca uygun sonuçlara ulaşmak için sistematik inceleme yöntemi kullanılmıştır. Sistematik incelemenin anahtar kelimeleri ‘iç mekan, malzeme, algı’ olarak belirlenmiştir. Anahtar kelimeler, ‘Scopus, Web of Science ve Science Direct’ veri tabanlarında taranmıştır. Çalışmaların metin türünün makale olması ve metin dilinin İngilizce olması yönünde tarama kriterleri sınırlandırılmıştır. Veri tabanlarında en son tarama 07.09.2022 tarihinde yapılmış ve toplam 126 adet çalışmaya ulaşılmıştır.  Veri tabanlarından elde edilen çalışmalardan 36 adeti tekrar ettiği gerekçesiyle çıkarılmıştır. Kalan 90 adet çalışmanın uygunluk kriterlerini sağlayıp sağlamadığı kontrol edilmiştir. Uygunluk kriterlerini sağlamayan çalışmalar incelemeden hariç tutulmuş, kriterleri sağlayan 10 adet çalışma incelemeye dahil edilmiştir. Sistematik incelemenin işleyişi hakkındaki bilgiler, veri tabanlarından elde edilen çalışmalar, çalışmaların seçim süreçlerine dair tüm bilgiler, araştırmanın ‘Gereç ve Yöntem’ bölümünde aktarılmıştır.

 

Araştırmanın ‘Bulgular’ bölümünde sistematik incelemeye dahil edilen çalışmaların verileri çekilmiş, analiz edilmiş, karşılaştırmaları yapılmıştır. Elde edilen bulgular anlatı yoluyla aktarılmış ve tablolar halinde sunulmuştur. ‘Sonuç ve Öneriler’ bölümünde ise bulgular tartışılmış, genel bir değerlendirme yapılarak gelecek çalışmalara dair öneriler sunulmuştur.